Huiqin Wang & Vladimir Leben, Med nebom in zemljo

torek, 14. februar 2017 ob 18. uri – otvoritev razstave
sreda, 15. februar 2017 ob 10. uri – zajtrk z umetnikoma

“Umetnika sta se slikarsko odpravila v svet živali in si vzela svobodo, da se umetnosti lotita na igriv način. Živalski svet je manj zapleten od človeškega, a ni pomensko zožan svet. Slikarka in slikar sta skupaj inteligentno uporabila sposobnost umetnosti, da nam na različne načine širi spoznanja. Včasih tudi tako, da nas opomni, da je v svetu treba odpirati prostor optimizmu, igrivosti, medsebojnim prijaznostim in sreči.” (Nadja Zgonik)

Huiqin Wang je odraščala na Kitajskem, po študiju na Akademiji za likovno umetnost univerze v Nanjingu je prišla v Slovenijo, kjer je leta 1986 nadaljevala specialko na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 1991 je študirala na Akademij Minerva v Groningenu na Nizozemskem. V njenih delih se zrcali vzhodno-zahodna izkušnja, ki jo izraža s pomočjo različnih tehnik in pojavnosti sodobne umetnosti, od inštalacije, performansov, fotografije do slikarstva in knjižne ilustracije. Svoja dela, za katera je prejela več nagrad, pogosto razstavlja na individualnih ali skupnih razstavah v Sloveniji, na Kitajskem in drugod po Evropi.

Vladimir Leben, rojen 1. januarja 1971 v Celju, je odraščal v Sevnici. Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter Akademijo za likovno umetnost je obiskoval v Ljubljani. Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med odmevnejše sodi projekt Galapagos – del projekta se nahaja v stalni zbirki Umetnostne galerije Maribor. Je soustanovitelj Muzeja premoderne umetnosti. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z animacijo in ilustracijo. Je dobitnik prve nagrade za animacijo na 10. Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2007 in prejemnik Priznanja Hinka Smrekarja na 10. Slovenskem bienalu ilustracije leta 2012. Živi in dela v Ljubljani.