ART KIT

Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas razstavišča
ponedeljek−petek: 10.00–13.00 in 17.00–19.00
sobota: 10.00–13.00

e-pošta
kibla@kibla.org

Telefon
059 076 371 ali 059 076 372

artKIT je prostor v Rotovški hiši v starem delu Maribora, na Glavnem trgu 14, ki ga programsko ter organizacijsko vodi Kulturno izobraževalno društvo KIBLA. Prostor je v lasti Mestne občine Maribor, namenjen obuditvi starega mestnega jedra in oživitvi opustelih prostorov, kjer lahko umetniki dajejo na ogled avtorska dela tradicionalnih likovnih pristopov in sodobnih umetniških praks. artKIT predstavlja tudi sodobno nadgradnjo in popularizacijo postopkov tradicionalnih umetniških obrti v povezavi s sodobnimi umetniškimi praksami, postavljeno v javni prostor.

V letu 2017 pričenjamo z novim ciklusom razstav sodobne umetnosti. Poudarek je na mlajših in tudi lokalnih umetnikih, kar pa ne izključuje regionalnih, nacionalnih in mednarodnih sodelovanj in izmenjav sodobnih umetniških smeri. Razstavišče artKIT želi v prvi vrsti podpirati umetnike v smislu moderne »umetniške à la carte kulinarike«: ne le, da imajo umetniki priložnost prikazati in posledično tudi prodajati svoja dela, temveč bomo z živimi nastopi ter kreativno umetniško prakso on the spot obiskovalcem razkrivali tudi vsebinsko in formalno ozadje umetniškega procesa. Gre za inovativna in izvirna družbena srečanja, ki ustvarjajo povezavo med ustvarjalci in ljubitelji umetnosti, pa tudi z bodočimi mladimi umetniki ter amaterji, ki jih zanima vsak korak umetniškega procesa pri nastanku slike in ne le končni rezultat. Glavni namen je omogočiti povezavo med umetnikom in potencialnimi interesenti ter ljubitelji. V tem smislu bi artKIT služil kot primer dobre prakse implementacije kulturnih dogodkov »malo drugače« v srcu mesta.

V razstavišču artKIT se bodo enkrat mesečno – ob vsaki novi razstavi – dogajali tudi zajtrki z umetniki. Umetniški zajtrk pomeni dodano vrednost, saj bodo umetniki v živo predstavljali in demonstrirali postopke nastajanja likovnih umetnin. Slovenski likovni umetniki namreč še vedno nimajo veliko možnosti razstavljanja in javnih predstavitev. artKIT tudi tu predstavlja novost, saj se predstavitve umetnikov in umetnin dogajajo v subtilnem ambientu, v središču galerijskega prostora in ne v »sejnih sobah«. Osnovni namen je približevanje kulture širši javnosti, opozarjanje na položaj domačih umetnikov, ki ni zavidljiv, ter jim pomagati tudi pri promociji in prepoznavnosti. Umetnost želi biti javna, zato artKIT spodbuja širjenje kulturno-umetniških informacij v čimbolj dostopni obliki lokalni javnosti, pa tudi tistim, ki niso toliko vpleteni v kulturne dogodke.